Oeteldonk

Den Bosch veranderd tijdens carnaval in Oeteldonk. De straten worden versiert met rood, wit & gele Oeteldonk accessoires en versieringen. Oeteldonk kleding, de jaar emblemen en Oetel accessoires zijn razend populair tijdens carnaval in Den Bosch. De samenhorigheid straalt er van af. De echt carnavalsveteranen dragen een Blauwe kiel of boerenjas met alle jaaremblemen die ze in de afgelopen jaren allemaal opgespaard hebben.

 

Grote optocht Den Bosch

Oeteldonk staat bekend om de grote carnavalsoptocht op de maandagmiddag rond 13:00 start de optocht door de straten van het centrum van Den Bosch. Punten waar de Oeteldonkse optocht langs komt zijn o.a.: Graafseweg, Parade, Oude Dieze, Verwersstraat, Achter het Stadhuis, Schapenmarkt, Markt en eindigt op de Tolbrugstraat. De bewoners van Oeteldonk werken maanden lang aan de mooiste en grootste praalwagens. Zeker zoveel tijd wordt er gestoken in het maken van de bijzondere carnavalskleding die tijdens de optochten worden getoond aan het publiek.

 
Prins van Oeteldonk

In ’s-Hertogenbosch is op zondag de intocht van Prins carnaval. De prins van Oeteldonk heet Prins Amadeiro. Vele dorpen verkiezen elk jaar een nieuwe prins, maar in Oeteldonk blijft de prins jaren het boegbeeld voor carnaval in Den Bosch. De huidige prins, Amadeiro XXV, vertegenwoordigd Oeteldonk al sinds 2006. Op zondag in Oeteldonk wordt er voornamelijk op straat carnaval gevierd. Onder het genot van dweilorkesten en drumbands staat de hele stad op zijn kop. Prins carnaval wordt tijdens carnaval bijgestaan door Ut Gevollug. Zij dragen zorg voor de begeleiding van de Prins en de Adjudant tijdens het Oeteldonkse feest. Ut Gevollug wordt gevormd door 11 personen, 10 generaals en één Korporaal. De leden van Ut Gevollug van Oeteldonk dragen een soldateske-operettachtige tuniek met een koperen plaat waarop “Gevollug” staat.

 

De Burgervaojer

Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd is tijdens carnaval de burgemeester van Oeteldonk. Tijdens carnaval neemt de Peer de rol van de Bossche burgemeester over. Daarnaast is hij gastheer van de Prins, Adjudant en zijn Gevollug. De functie van Peer is net zo oud als Oeteldonk zelf en dateert dus uit 1882. Ook voor de Burgervaojer van Oeteldonk geldt dat deze taak meerdere jaren door dezelfde persoon wordt uitgevoerd.

 

Oeteldonk muziek

Oeteldonk staat bekend om muziek van eigen bodem, tijdens het jaarlijkse kwèkfestijn wordt er veel zelfgeschreven muziek ten gehore gebracht. Veel carnavalsverenigingen, ook wel  Oeteldonkse clubkes genoemd zijn naast het bouwen van de wagens ook het hele jaar bezig met nieuwe carnavalsmuziek schrijven. In 2014 is door Niek en Danny de carnavalskraker “Gij bent ut mooiste wat me ooit is overkomme” opgenomen in onze winkel P.W. Hoofs. Het Oeteldonkse volkslied is in 1884 geschreven door Driek Pakaon en gecomponeerd door Hannes Krassert.

 

Inwoners Oeteldonk

De inwoner van Den Bosch heten tijdens carnaval Boeren en Durskes. Tijdens de Oeteldonkse carnaval veranderd Den Bosch in een gezellig “durp”, het grote van de stad gaat er voor een weekje van af. Door de bewoners en alle vrijwilligers van de Oeteldonkse club wordt er heel veel georganiseerd tijdens carnaval waar niet alleen de inwoners maar ook alle anderen mensen van mogen meegenieten.