Oeteldonk carnavalskleding Hoofs

Carnavalskleding in Den Bosch

Op het gebied van carnavalskleding kunnen we wel zeggen dat Oeteldonk uitblinkt in samenhorigheid. Er is geen een stad in Nederland waar de bewoners tijdens carnaval in zulke grote getale in boerenkiel of boerenjas lopen. Deze Oeteldonkse boerenkielen en jassen zijn uitbundig versierd met de Oeteldonk jaaremblemen, kikkeremblemen en knuffelkikkers.

Wat zeker niet mag ontbreken aan deze Oeteldonk outfits zijn de rood, wit & gele accessoires zoals sjaal en handschoenen.

Geschiedenis Oeteldonk kleding

De geschiedenis van Oeteldonk kleding begon met de start van de Oeteldonkse club, die is opgericht in 1882. Pas sinds 1997 zijn de Oeteldonk jaaremblemen in omloop. Een veel gezien symbool van Oeteldonk is de kikker of de kikvors. In tegenstelling tot de gedachten van velen, is de kikker niet een verwijzing naar het woord ‘Oetel’ in Oeteldonk, het symbool verwijst naar het Oeteldonkse moeras.

Waar moet Oeteldonk kleding nou eigenlijk allemaal aan voldoen?

Traditioneel draagt men met carnaval in Oeteldonk een boerkiel of boerenjas die rijkelijk versierd is met diverse emblemen, rood-wit-geel lint en andere accessoires. De laatste jaren staat creativiteit hierbij voorop. Hoe origineler je boerenkiel of boerenjas versierd is, hoe beter! Naast de boerenkielen en -jassen zien we ook steeds meer de Bossche jassen gedragen worden. Deze zwarte jassen hebben vaak goudkleurige of zilverkleurige biezen en knopen als details. Ook voor deze Oeteldonk jassen geldt: Hoe creatiever, hoe liever! Wil je een echte Oeteldonkse look creeren met je jas? Dan pimp je je Bossche jas met een groot embleem op de rug, wat kleinere emblemen aan de voorkant en bij de bovenarmen en plaats je epauletten op de schouders. Je kunt ook wat verder gaan en je Oeteldonk jas verder versieren met lint, knopen en kikkers. Vervolgens maak je je outfit af met bijpasssende Oeteldonkse kleding voor eronder, leuke schoenen, accessoires, een Oeteldonkse das, beenwarmers, handschoenen en eventueel een kikkerhoed.

Om het wat makkelijker te maken hebben we hieronder de musthaves voor op je Oeteldonk kledinglijstje: 

  • Blauwe boerenkiel of boerenjas
  • Bossche jas
  • Oeteldonk shirt, jurk en/of petticoat
  • Oeteldonk emblemen
  • Versieringen als kikkers, lint en knopen
  • Oeteldonkse das, beenwarmers en handschoenen
  • Rode boerenzakdoek die wordt gedragen om de nek, knoop naar vorenen punt naar achteren (of in plaats van een knoop of speld kan de boerenzakdoek bijeen gehouden worden door een eenvoudig luciferdoosje dit werd van oudsher gedaan)
  • Boerenpet, van oudsher gedragen door de boeren (alleen voor mannen)

 

Met onze ruime collectie Oeteldonk kleding heb je altijd de perfecte Bossche carnavalsoutfit. Veel van onze Oeteldonkse kleding, emblemen en accessoires komen uit onze eigen productie en zijn daardoor zeer exclusief en uniek! Bovendien is P.W. Hoofs is een van de officiële verkooppunten van de Oeteldonkse jaaremblemen. Ben je nog op zoek naar een aanvulling voor uw Oeteldonk outfit van dit jaar? Kom onze collectie bewonderen in onze carnavalswinkel in Den Bosch of bekijk ons volledige Oeteldonk assortiment  online.