Onze favoriete tijd van het jaar is weer begonnen. De 11e van de 11e is namelijk geweest en dit betekent dat het carnavalsseizoen van dit jaar officieel geopend is. Hoewel het echte carnavalsfeest pas begint op zondag 15 februari zullen er tot die tijd al verschillende carnavalsfestiviteiten georganiseerd worden in plaatsen door heel Nederland. Dit betekent dat het eindelijk tijd is om echt enthousiast te worden en na te gaan denken over uw carnavalskleding voor dit jaar!

Maar wat gebeurt er nu eigenlijk op de 11e van de 11e? Elk jaar begint op 11 november, ook wel de elfde van de elfde, om precies 11.11 het carnavalsseizoen. De start van dit seizoen wordt in heel Nederland zoals Limburg, Brabant en andere plaatsen waar carnaval gehouden wordt gevierd met een officiële ceremonie. De reden dat het getal 11 zo belangrijk is bij de start van het carnavalsseizoen is omdat dit getal vanouds als het gekkengetal of narrengetal gezien wordt, ook wel het getal van dwazen en gekken.

Prins Carnaval

Bij deze ceremonie op de 11e van de 11e wordt er door iedere plaats en carnavalsvereniging een Prins Carnaval gekozen. Deze gekozen Prins treedt op als een ceremoniemeester die in de weken voor, maar ook tijdens carnaval een belangrijke rol speelt in de vereniging of plaats waar hij Prins van is. De Prins van Carnaval wordt bijgestaan door de Raad van Elf, maar soms ook door een Prinses of adjudanten. In verschillende plaatsen in Nederland draagt de burgemeester de week voor carnaval de sleutel van de stad over aan de Prins die gekozen is voor de stad. Wanneer dit gebeurt brengt de Prins de sleutel op Aswoensdag weer terug, de dag na de laatste carnavalsdag. Prins Carnaval draagt altijd een prinsenpak met bijpassende cape en op het hoofd een carnavalssteek. In zijn handen heeft hij vaak de scepter van de vereniging en om de nek draagt hij vaak een prinsenmedaille.

Raad van Elf

De Raad van Elf is het gevolg van Prins Carnaval. Het is een gezelschap van elf mensen die tijdens carnaval activiteiten organiseren en begeleiden. Wie een plaats mogen innemen in de Raad van Elf wordt ook bekend gemaakt op de 11e van de 11e. Op deze dag heeft de Raad ook meteen zijn eerste vergadering en beginnen de leden met de voorbereidingen van het carnavalsfeest. Leden van de Raad van Elf worden vaak actief in verschillende commissies die betrokken zijn bij het carnavalsfeest. Zo zijn ze vaak betrokken bij de organisatie van de optocht, het carnavalsgala, het jeugdcarnaval of bijvoorbeeld de technische commissie. De Raad van Elf gaat vaak formeel gekleed met een cape en op het hoofd een carnavalssteek. 

Tijd voor een carnavalsoutfit

Met het kiezen van een Prins Carnaval en de Raad van Elf en de officiële openingsceremonie is het carnavalsseizoen op de 11e van de 11e van start gegaan. In de loop naar carnaval toe zullen er verschillende activiteiten georganiseerd worden om in de juiste sferen te komen voor het echte carnavalsfeest in februari. Dit betekent dat u ook een leuke taak te wachten staat, u mag namelijk na gaan denken over uw carnavalskleding. Bij P.W. Hoofs helpen wij u hier graag mee op weg. We bieden originele en leuke carnavalskleding aan voor dames, heren en kinderen. We hebben enorm veel categorieën waar u uit kunt kiezen, waardoor u zeker iets tegenkomt waar u in rond wil lopen deze carnaval. Neem een kijkje in ons assortiment. Wilt u de kleding liever in het echt zien en/of aanpassen? Dan bent u van harte welkom in onze fysieke winkel in Den Bosch.